Učetverostručena inozemna ulaganja

Bez autora
Oct 13 2011

HNB je objavio kako su izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine iznosila 485,3 milijuna eura - dvostruko više nego cijele prošle godine. U 2010. ona su bila 232,5 milijuna eura, najniže u proteklih petnaestak godina. Rekordan iznos izravnih inozemnih ulaganja od 4,2 milijarde eura u Hrvatskoj zabilježen je 2008. Statistika inozemnih izravnih ulaganja pokazuje da su stranci ove godine najviše ulagali u dokapitalizaciju banaka. Najveći je priljev ulaganja (286,5 milijuna eura) registriran u financijskom posredovanju, osim osiguravajućih i mirovinskih fondova. Sa 173,8 milijuna eura slijedi djelatnost proizvodnje metala, dok su u poslovanje nekretninama stranci uložili 97,1 milijun eura, a vlasnička ulaganja u nekretnine iznosila su 74,2 milijuna eura. Kod nekoliko pak djelatnosti izravna ulaganja bilježe negativne vrijednosti, najviše u pošti i telekomunikacijama gdje je odljev u prvih šest mjeseci iznosio 121,1 milijun eura.

Učetverostručena inozemna ulaganjaHNB je na svojim internetskim stranicama objavio kako su izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine iznosila 485,3 milijuna eura - dvostruko više nego cijele prošle godine.

U 2010. ona su bila 232,5 milijuna eura, najniže u proteklih petnaestak godina. Rekordan iznos izravnih inozemnih ulaganja od 4,2 milijarde eura u Hrvatskoj zabilježen je 2008.

Statistika inozemnih izravnih ulaganja, koju je danas na svojim internetskim stranicama objavila središnja banka, pokazuje da su stranci ove godine najviše ulagali u dokapitalizaciju banaka. Najveći je priljev ulaganja (286,5 milijuna eura) registriran u financijskom posredovanju, osim osiguravajućih i mirovinskih fondova.

Sa 173,8 milijuna eura slijedi djelatnost proizvodnje metala, dok su u poslovanje nekretninama stranci uložili 97,1 milijun eura, a vlasnička ulaganja u nekretnine iznosila su 74,2 milijuna eura. Kod nekoliko pak djelatnosti izravna ulaganja bilježe negativne vrijednosti, najviše u pošti i telekomunikacijama gdje je odljev u prvih šest mjeseci iznosio 121,1 milijun eura.

Po zemljama, ove je godine najviše novca (207,6 milijuna eura) uloženo iz SAD-a. Slijede Austrija (138,1 milijun eura) te Njemačka (44,3 milijuna eura). Od 1993. u Hrvatsku su iz inozemstva uložene 24,72 milijarde eura. Najviše je uloženo iz Austrije (6,2 milijarde eura), zatim iz Nizozemske (3,7 milijardi eura), Njemačke (gotovo 3 milijarde eura) te Mađarske (2,3 milijarde eura). Po djelatnostima najveći se iznos, od 8,7 milijardi eura, odnosi na ulaganja u banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik